Skip to main content
tax-free shopping

Sparar du verkligen pengar i tax-free?

Skrivet av matte den .

Är du en person som finner att du måste besöka tax-free varje gång du reser med flyg eller färja? Är du alltid lockad att köpa något av bara tanken att det är skattefritt? Är det verkligen billigare?

När jag var yngre och bodde i Sverige så var det ju ett måste att köpa alkohol och tobak på tax-free, då det historiskt sett pga skatteregler alltid har varit dyrt att köpa i vanlig svensk handel. Numera så tar jag dock mig alltid en tankeställare, och ännu mer efter att ha läst om det i The Points Guy.

Enligt den artikeln så beror det helt och hållet på vad du köper och på vilken flygplats du befinner dig. En del saker är billiga på vissa flygplatser, men inte på andra. En av städerna/flygplatserna som dom tittade på var Arlanda flygplats i Stockholm. Det visar sig att Arlanda var den flygplats som hade de bästa priserna i tax-free om man köper alkohol. Lite av en överraskning, men kanske ändå inte. Vi svenskar har ju varit förtryckta med höga alkoholskatter och monopol i många år och alltid gjort en stor sak av att handla på tax-free, så det kanske inte är konstigt då att det är där volymen finns och även de låga priserna.

När jag var i Sverige tidigare i år så gjorde jag en egen undersökning. Men endast på rakvatten och deodorant, eftersom mitt började ta slut. Jag bestämde mig för att se var det var billigast och dyrast att köpa en ny deo och rakvatten som jag använder ganska dagligen.

Jag jämförde fem ställen:

 • Macy’s (populärt varuhus i USA)

 • Amazon.com

 • Landvetter flygplats

 • Frankfurt flygplats

 • Los Angeles flygplats

Det var ganska överraskande resultat.

Lägst pris på rakvatten:

 1. Landvetter
 2. Amazon.com
 3. Frankfurt flygplats
 4. Los Angeles flygplats
 5. Macy’s

Lägst pris på deodorant:

 1. Landvetter
 2. Frankfurt flygplats
 3. Amazon.com
 4. Macy’s
 5. Los Angeles flygplats

Så där ser ni! Landvetter flygplats ligger bra till för er resenärer i sydvästra Sverige. Men det var inte särskild stor skillnad på priserna, så om ni verkligen behöver något så är det ju ingen ide att vänta till det blir en flygresa. Men man kan ju passa på om man ändå har ett flyg planerat. Att Los Angeles var dyrare än väntat kan ju ha att göra med att amerikanska dollarn är stark just nu. Till en viss mån så påverkas nog internationell prissättning av värdet på den lokala valutan. Dollar är stark, kronan är svag….i alla fall i skrivandes stund.

Trevlig resa och shopping!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *