Skip to main content

Macadamianöt gård

Skrivet av matte den .

Häromdagen hade jag äran att köra runt en svensk familj till diverse sevärdheter här på Oahu. Jag har kört den rutten säkert hundratals gånger. Men det visar sig ofta att jag inte alltid har varit på alla ställen vi kör förbi.

Den här gången så skådade en av mina passagerare en gård som säljer macadamia nötter. Gården heter Tropical Farms och ligger halvvägs upp längs med östkusten av Oahu, 10-15 minuter förbi Kaneohe.

Macadamianötter är en stor del av kulturen och ekonomin här i Hawaii. De säljs i nästan varenda snabbköp och marknader och är alltid något vi tar med oss till familj och vänner i Sverige. Jag visste att nöten är dyr för att den är svår att odla och även knäcka. På Big Island växer de flesta nötterna och priset har gått upp på senare år för de har inte haft tillräckligt med bin som pollinerar blommorna på träden.

Men jag visste inte allt. De anställda på Tropical Farms var väldigt trevliga och hjälpsamma och lärde mig faktiskt några nya saker om macadamianötter.

  1. Nötten har två skal – ett poröst yttre same ett riktigt hård inre skal.
  2. Nöten plockas aldrig från träden utan låtes trilla till marken. Först då vet man att de är mogna.
  3. Efter de plockas upp från marken så läggs de i stora nätväggade lådor (se bild nedan) där de soltorkas till det yttre skalet spricker. Just då är de färdiga att knäckas.
  4. Det tar 20 år innan ett macadamia nöt träd skapar sina första nötter.

Det bör sägas att även om gården har flera unga träd på tomten så växer det inga nötter på den här gården. Alla deras nötter växer på Big Island. Men det är kul att besöka ändå. De säljer nötter i olika varianter som ni kan provsmaka. Detsamma gäller deras lokalodlade kaffe. Sedan säljer de även andra saker som tvål och hudkrämer som är tillverkade här i Hawaii.

Njut nu av dessa goda nötter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *