Skip to main content

Luftkonditionering i Hawaii

Skrivet av matte den .

Ni har flugit halvvägs runt jorden för att uppsöka sol och värme men sedan upptäcker att det är kallt på vissa ställen i Hawaii.

Dessa ställen jag pratar om är restauranger, hotell, butiker, museum, etc.

Jag vet inte hur många gånger någon turist har frågat mig: Varför är det så kallt på restauranger i Hawaii? Det måste ju slösa otroligt med energi?

Det tog mig ett ganska bra tag att komma fram till svaret. Inte ens lokalbefolkningen eller restauranganställda kunde svara på frågan. Men nu så…

Först när jag frågade min vän som är rörmokare så fick jag svaret. Anledningen är att förebygga mögel i luftkonditioneringarna och dess luftkanaler. Mögel i luftkanaler är generellt sett väldigt ovanligt. Men eftersom Hawaii är ett tropiskt klimat med hög luftfuktighet och många luftburna sporer så är det lättare och billigare att förebygga med kallare luft än att dras med problemet och kostnaderna med att ha luftkanalerna rengjorda med jämna mellanrum. Eftersom amerikanare och är så stridslystna vad det gäller stämningar, så vill restauranger inte riskera att bli stämda och potentiellt tvingade att stänga pga mögel i luftkanalerna.

Dock när man varit svettig i solen under dagen så är det ganska skönt att snabbt bli nedkyld då man beger sig in i en luftkonditionerad byggnad. 😉

Aloha!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *