Skip to main content

Absolut försöker blockera Hawaiianskt kaffe

Skrivet av matte den .

Det svenska spritbolaget Absolut försöker nu stoppa ett litet Hawaiianskt företag från att få varumärkesskydd på namnet Kaholo Coffee.

Varför frågar sig nog de flesta? Jo, Absolut påstår att namnet Kaholo är otroligt likt namnet på deras kända kaffelikör som heter Kahlua. De går vidare med att eftersom båda namnen börjar med bokstäver KAH så kommer kunder blanda ihop de två produkterna, och därför kränker det Absoluts varumärkesskydd på namnet Kahlua.

Ägaren av det Hawaiianska bolaget Hawaiian Happy Cakes, Owen O’Callaghan, som vill sälja kaffe under namnet Kaholo, är uppenbart överraskad att det har blivit sådant motstånd från Absolut. Han säger att ordet Kaholo är hawaiianskt verb som betyder ”dricka” medans Kahlua är ett samhällsnamn från Mexico’s ursprungsbefolkning. Absolut påstår att orden låter identiska, men personligen tycker jag det är ganska långsökt. Säger man det själv ljudligt så är orden väldigt olika. Inte ens loggan och förpackningen är lik.

Absolut kräver att kaffeförsäljaren genast slutar använda namnet Kaholo och drar tillbaka sin ansökan till varumärkesskydd. Men O’Callaghan vägrar och säger att detta är ännu ett fall där ett megabolag mobbar ett litet familjeföretag. Tyvärr har O’Callaghan inte råd med advokater så han representerar sig själv i denna tvist.

Vad tycker ni läsare?

(bild från Honolulu Star-Advertiser)

Comments (1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *