Skip to main content

Portugisisk Örlogsman Manet

Skrivet av matte den .

Portuguese Man o’ War (Portugisisk örlogsman eller Blåsmanet) är den manet som man hör mest om här i Hawaii.

Jag har tidigare skrivit lite om maneter HÄR. Kom ihåg den skylten på bilden i det inlägget. Box Jellyfish är en man som bränner här i Hawaii men Portuguese Man o’ War är faktiskt vanligare och som tur är inte lika farlig som Box Jellyfish. Men Man o War bränner ganska saftigt ändå, när den hakar fast i ditt ben. Jag har själv inte blivit bränd men jag har försökt hjälpa och förklarat för turister på stranden. Deras svar är oftast att dom tror dom har fiskkrokar som fastnat i benet.

Portuguese Man o’ War liggandes på stranden (bild från Flickr/warrenski).

 

Ända sedan jag kom till Hawaii så har jag hört olika myter om hur man ska behandla sina ben när man blivit bränd. Urin, sötvatten, och till och med skrapa bort trådarna med kreditkort. Yikes!

Men nu säger forskare på universitetet här att ingen av de ”behandlingarna” fungerar. Dom har studerat detta i över 10 år och har nu slagit fast att det enda som riktigt fungera är vinäger och varmvatten. Först häller du vinäger på din hud för att deaktivera giften och döda trådarna. Sedan doppar du fötter, ben, armar (eller var du nu har blivit bränd) i en balja med väldigt varm vatten och sitt där i 45 minuter. Det varma vatten har egentligen ingen funktion på trådarna utan är mest för att det känns skönare.

Det är ju inte alltid man har med sig vinäger till stranden. Dock brukar jag ha en flaska i bilen. Det bästa om ni blir brända är att se om det finns strandvakter (life guards) på stranden. Dom har oftast vinäger tillgängligt. Finns inte det så åk till närmaste klinik eller be medresande att åka till mataffären.

Forskarna har även tillsammans med amerikanska flottan tagit fram en produkt som säljs på några ställen här i Hawaii. Den heter StingNoMore och går att hitta i några ABC Stores i Waikiki samt i butiken på Hanauma Bay (populärt resmål).

Simma lugnt! Ser du inga varningsskyltar uppsatta på stranden så är det bara att hoppa i plurret och njut.

Tackar så mycket för kommentaren från Annica nedan att den heter Portugisisk örlogsman och även Blåsmanet på svenska. Det hade jag ingen aning om. 🙂

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *