Hawaiianskt Uttal i GPS

Skrivet av matte den .

Jobbandes inom IT så testar jag många olika tekniska och elektroniska saker…..det gäller även mobiler. Nu har jag två telefoner….en Android och en Windows Phone. Jag har alltid förbannat mig över att dataröster, inklusive navigationen i Google Maps, inte kan uttala Hawaiianska gatunamn. Häromdan blev jag överraskad då jag använde HERE Maps (Nokia) navigationsappen på min Windows Phone. Det blev mycket glädje i bilen då jag hörde rösten i HERE Maps uttala den Hawaiianska staden ”Aiea” (förresten enda staden i USA med bara vokaler) 100% korrekt.

heremaps

För att bekräfta att Nokia nu har tagit ett extra steg och lagt in uttal för Hawaiianska namn i deras app så var jag tvungen att göra ett test. Nedan följer två inspelningar med samma gatunamn här i Honolulu.

Google Maps Navigation:

HERE Maps Navigation:

HERE Maps vinner helt klart. Det är inte 100% spikat, men bra mycket bättre än någon annan digital röst jag har hört. Bra jobbat Nokia! Tack för att ni tänker på oss i Hawaii.

Drive Aloha!

 

Kommentarer (8)

 • Mikaela Bergström

  Hej! Tänkte höra med dig som har koll, jag ska åka till Hawaii och hälsa på en vän i ca 10 dagar, behöver jag ett besöks visum eller räcker passet? Du har en bra blogg! 🙂 kram

  • Du behöver inget visum, men för att åka till USA behöver du ett inresetillstånd – ett så kallat ESTA. Det kan du söka på nätet.

 • Hej! Det jag undrar har ingenting med ditt senaste inlägg att göra. Har du koll på soluppgången på Lanikai Beach i slutet på september. Vilken tid ungefär? Svårt att svara på men jag frågar ändå 🙂

  Mvh Patrik

  • Hej Patrik,

   Jag googlade sunset times för Kailua, vilket ligger alldeles norr om Lanikai. Du kan kolla tiderna på den här sajten. Som du ser så skiljer sig inte tiderna så mycket här i Hawaii. September är soluppgången runt 06:00 och solnedgången mellan 18:30 och 19:00.

 • Hej igen. Tack för dit svar senast!
  Eftersom du verkar har koll på det mesta så måste jag fråga dig en grej till. Hur lång tid med bil tar det att åka från Kanehoe bay drive till Lanikai beach för att se soluppgången i slutet på september? eller har du några andra tips på fina platser lite närmare Kanehoe där man kan njuta av soluppgången? Svårt att uppskatta saker och ting på platser man aldrig varit på. Enligt internet så skulle bilfärden till Lanikai ta ca 13 min. Men jag litar mer på dig än dom uppgifterna via nätet.

  Tacksam för svar!
  Mvh Patrik

  • Hej Patrik,

   13 min stämmer nog om det inte är någon trafik eller andra hinder, vilket det nog inte bör vara så tidigt på morgonen. Lanikai Beach och Pillboxes (som jag bloggat om tidigare) är två utmärkta ställen för soluppgångar. Andra ställen i närheten är Pali Lookout och Kualoa Beach (vid Chinaman’s Hat). Vad det gäller Lanikai Beach samt Pillboxes är att du måste parkera på gator inom bostadsområden, så ni får planera lite extra tid för det. Att gå upp till Pillboxes tar 20 minuter efter det att ni har hittat parkering. Lycka till och njut av den fina soluppgången.

   • Tack för ditt svar!
    Vi blir skjutsade dit så parkering är inget vi behöver ta hänsyn till. Jag har läst mig till att det ska vara lite krångligt att hitta rätt väg ner till stranden mellan bostadsområden, är det så eller finns det flera stycken? Men då siktar jag in mig på soluppgången vid Lanikai beach. Jag såg att det finns stränder närmare Lanikai(Kailua,kalama) men jag antar att Lanikai är den finaste? Vilken mataffär i Kanehoe är den bästa tycker du?
    Mvh Patrik

    • Det finns bara en väg in och en väg ut ur Lanikai. Det är en loop. Det är på vågen ut ur Lanikai som man kan stanna vid en av strandgångarna ner till stranden. Kör långsamt så bör ni se. Lanikai är definitivt den finaste stranden, men det är samma sol som går upp vid Kailua Beach. 😉 Jag handlar mest på Safeway i Kaneohe, vilket jag tycker är en bra mataffär. Det finns även Foodland och Times Supermarket. För inköp av alkohol och snacks så rekommenderar jag Tamura’s i området som heter Aikahi (mellan Kaneohe och Kailua nära marinkårsbasen). Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© Hawaiibloggen. All rights reserved.
 Powered by poké and beer.