Skip to main content

Nummerplåtar i Hawaii

Skrivet av matte den .

Läste en artikel om svenska nummerplåtar nyligen och tänkte jag får väl skriva lite om nummerplåtarna i Hawaii.

hi2002

Precis som i Sverige så består den vanliga nummerplåten (japp, den är fortfarande gjord i plåt här) av tre bokstäver och tre siffror. Om det är en arbetsbil, typ taxi eller lastbil, så är det omvänt – dvs först tre siffror och sen tre bokstäver. Precis som i Sverige så har första bokstaven på nummerplåten en betydelse. Första bokstaven visar vilket år nummerplåten var tryckt. Första bokstaven på min nummerplåt är R och den bokstaven använde dom på plåtar tryckta år 2012. Klisterlappen ni ser i övre högra hörnet är skattemärket.

 

DSCF3089

Så här såg den äldre nummerplåtdesignen ut innan dom började med regnbågen.

 

hawaii-electric-vehicle-license-plate

Om man kör el-bil så kan man få en speciell nummerplåt för elbilar som ger en vissa förmåner….typ bättre parkering och gratis laddning på vissa ställen.

 

Hawaii0002

Det finns några olika nummerplåtar som hedrar dom som har tjänstgjort i militären. Givetvis måste du bevisa din erfarenhet för att få en sådan här nummerplåt. De olika klassifikationerna är: Combat Veteran, Purple Heart, Former Prisoner of War, WWII Veteran, Korean War Veteran, Vietnam Veteran, Persian Gulf Veteran, Pearl Harbor Survivor, samt Combat Veteran. Jag har sett allihopa i trafiken men den på bilden ovan (Vetaran) är den vanligaste.

 

hi2013nativespecies

Det finns några välgörenheter som man kan hjälpa genom att köpa en speciell nummerplåt som har två bokstäver följt av tre siffror. Genom borttagningen av en bokstav så finns det plats för ett välgörenhetsemblem på vänster sida av plåten. Skillnaden på priset mellan en vanligt plåt och en speciell plåt går till den välgörenheten man har valt.

 

HI09962XJG

Motorcyklar är också lite speciella. Förutom att dom är mindre i storlek och börjar med siffror, så är den första bokstaven alltid ett X, som på bilden ovan.

 

Det finns flera nummerplåtar än vad jag har lagt upp ovan. Du kan givetvis beställa en personlig nummerplåt. Jag hade WASAAB på min förra bil. Bor du i Hawaii och vill beställa en personlig nummerplåt så gör du det HÄR. Sedan finns det även speciella nummerplåtar för de som har tillstånd att parkera på handikappsparkeringar.

Aloha!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *