Skip to main content

Varför bo i Hawaii?

Skrivet av matte den .

question 

– Varför bor du i Hawaii när boendet är så dyrt, kommunala skolorna dåliga, skatterna höga, och lönerna låga?

För er som ser Hawaii som paradiset så kanske det låter som en udda eller konstig fråga. Men det är faktiskt en fråga som många amerikanare frågar sig. Det är en fråga som gör att många flyttar härifrån, eller bara bor här en kort period. Jag har tidigare även själv ställt mig dom frågorna många gånger.

Det är en sak som är solklar: Så gott som alla som flyttar till Hawaii, gör det för klimatet. Men när man har kommit över smekmånadsperioden (tar normalt 1-3 år) så börjar man tänka lite mer. Nu ska jag svara varför jag och många andra fortfarande bor här, och är beredda att offra sakerna nämnda i frågan ovan.

1) Klimatet. Det självklara svaret. Men faktum är att det är otroligt hyggligt klimat här. Det är aldrig för varmt eller för kallt. Det är bra variation mellan sol och regn. Vädret är liksom inget man diskuterar ofta.

2) Inga naturkatastrofer. Nja, kanske inte riktigt sant (ta i trä). Hawaii har haft ett par starka orkaner. Det är dock väldigt ovanligt. Nu har vi inte haft en stark orkan på över 20 år (ta i trä, igen) så experter säger att det kanske kommer en snart. Men ändå, jämfört med andra ställen på jorden så är vi väldigt skyddade från naturkatastrofer. Läs om de värsta staterna här.

3) Ingen kärnkraft. Visste inte om det skulle med på min lista. Kärnkraft är ju bland de renaste och säkraste förnybara bränslena. Men efter katastrofen i Japan så får man ändå tacka för att vi inte har kärnkraftsenergi här i Hawaii. Olja bränner vi dock en del, men staten har som mål att 70% av energiförbrukningen skall vara förnybar från sol, vind, och alger…..innan år 2030. Det är ett mål som lätt kommer nås för solen är ju en väldigt pålitbar energikälla här.

4) Inga kemikalie-tillverkare eller liknande fabriker. Just nu tänker jag på katastrofen i West Virginia där en fabrik släppte ut kemikalier i grundvattnet och folk blev sjuka och fick börja endast dricka vatten ur flaska. Det händer på ganska många ställen i USA och runtom världen. Men det finns som tur är ingen risk att det händer här i Hawaii.

5) Ingen oljeborrning eller naturgas fracking. Heller ingen naturförstöring eller människopåverkan från dessa industrier då de inte finns i Hawaii.

6) Folk är väldigt vänliga och det är ett intressant mångkulturellt samhälle.

Men jag får erkänna att vi fortfarande tänker tillbaka på Seattle (där vi bodde ett tag) och deras bra löner, låga boendekostnader, och fina natur.

Aloha!

 

Comments (2)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *