Skip to main content

Typer av Visum

Skrivet av matte den .

Om du som svensk vill bosätta dig i Hawaii så finns det flera olika sätt du kan göra det och olika typer av visum:

Besöksvisum/Turistvisum (B-2 Visitor Visa)
Detta är nog det lättaste att få men som svensk så behöver du faktiskt inte det här visumet. Om du kommer hit som turist så kan du stanna upp till 90 dagar utan ett visum. Dock så får du inte jobba om du kommer hit på det sättet.

Studentvisum (Student Visa)
Ett annat visum som är hyfsat lätt att få är studentvisum. För att bli godkänd för ett studentvisum så krävs det att du har blivit antagen till en godkänt skola och går 18 timmar på skola varje vecka. Om du har studentvisum så kan du även ansöka om ett separat visum för din respektive och barn. När du har fått ditt studentvisum så kan ju stanna till studieperioden är över men du måste uppdatera visumet årligen.

Utbytesvisum (Exchange Visitor Visa)
Detta visumet är till för att folk från runtom jorden kan komma till USA och dela med sig av deras kultur och kunskap. För att få det här visumet krävs det att du har blivit antagen till ett certifierat ”Student and Exchange Visitor Program”. Men oftast så får man inte välja vart man tar vägen så det krävs en del tur att landa i Hawaii.

Tillfälligt arbetsvisum (Temporary Worker Visa)
Att få ett tillfälligt arbetsvisum kan vara ganska svårt att få eftersom det kräver att arbetsgivaren skriver en ansökan för din räkning. Den ansökan måste sedan bli godkänd av immigrationsmyndigheterna innan du kan söka visumet. Fördelen med det här visumet är att du kan arbeta lagligt i Hawaii och stanna så länge din arbetsgivare vill ha dig här.

Invandringsvisum (Green Card)
Nästan alla som nån gång har funderat på att flytta till USA känner till att invandringsvisum kallas Green Card. Det är det svåraste visumet att få. Men när du väl har ett Green Card så kan du helt lagligt bo i Hawaii (USA) och byta jobb hur du vill. I de flesta fall, så får du ett Green Card om någon i din familj redan är amerikansk medborgare eller om din arbetsgivare sponsrar dig. Ungefär 140000 sponsrade Green Cards är beviljade varje år. I de flesta fallen så gäller det jobb som är eftertraktade i USA, typ forskning, utbildning, militärer, eller högt uppsatta direktörer. Du kan även få ett Green Card om du kan visa att du kommer investera runt 1 miljon dollar i ett företag och anställa minst 10 personer.

Glöm heller inte att USA varje år har ett ”lotteri” där man kan vinna ett Green Card. Oddsen är låga men det skadar ju inte att försöka. Om du tycker det är krångligt så finns det företag som specialiserar sig i lotteriet och gör det lättare för dig att registrera….men det kostar då givetvis pengar.

Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *