Skip to main content

SOS Alarm

Skrivet av matte den .

Jag vet inte hur många gånger jag har läst i svensk media om att SOS Alarm tvivlar på personen som ringer och därmed skiter i att skicka ambulans till en döende som är i grovt behov av akut sjukvård. Hur kan det här hända? Hur kan svenska politiker sitta där och inte göra något.

Här i Hawaii kör dom en annan linje och jag tror det även gäller i andra stater i USA. Det är ganska enkelt: Det skickas alltid någon typ av hjälp när man ringer 911 (USAs motsvarighet till 112). Detta är ingen officiell regel men det gäller typ så här:

1) Vid brand eller första hjälpen så skickas brandkåren.
2) Om brandmännen bedömer att ambulans behövs så kommer det snabbt därpå.
3) Om personen som ringer har minsta symptom på hjärtproblem så skickas ALLTID en ambulans.
4) Om brott misstänks så skickas ALLTID polis.
5) Om larmtjänsten inte kan höra personen som ringer säger så skickas ALLTID polis.

För att bevisa hur på stort allvar dom tar på 911 samtal så hände det här mig: När jag var ny student här i Hawaii så slog jag fel nummer. Jag skulle ringa 411 (nummerupplysningen) men knappade in 911 istället. När dom svarade så slängde jag på luren utan att säga något (helt fel av mig). Inom 6 minuter så knackade en polis på min dörr. Min rumskompis öppnade och sa att allt var ok men dom var även tvungna att kolla läget med mig också inom dom kände det var okej att åka.

Jag vet att det blir en extra kostnad för samhället men man ska fan inte tvivla på folk som ringer larmtjänsten. Ge inte dom som tar emot samtalen på SOS Alarm makten att besluta om hjälp behövs eller inte. Skicka alltid ambulans om det begärs så kommer vi inte läsa om folk som dör i väntan på ambulans igen.

Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *