Skip to main content

Efter 11e September 2001

Skrivet av matte den .

9-11-photo

11 sept 2001. Det är lite mer än 12 år sedan. Tiden går fort. Jag minns exakt vad jag gjorde morgonen då jag vaknade upp till nyheterna om terror attackerna och sedan vad jag gjorde även den kvällen. Det är liksom en sådan händelse som aldrig kommer försvinna ur minnet. Samma sak som när Olof Palme blev mördad (jag var väldigt ung, men kommer fortfarande ihåg) eller när Sverige gick med i EU (ja, konstigt nog).

Jag kom till Hawaii i mitten på 90-talet. Yikes! Har det varit så länge? Då var saker lite annorlunda. Det fanns inte mycket byråkrati vad det gäller utlänningar. Det som förvånade många var att männen som kapade flygplanen för att attackera New York och Pentagon var i USA lagligt på studentvisum och hade amerikanska körkort. Efter ”9/11” (11e september 2001) blev det ganska annorlunda med många nya lagar och regler. Anledningen jag tänker på det nu är för att jag har fått många frågor om saker som ändrades efter att jag kom hit, typ visum, jobb, körkort, m.m. Nedan sammanfattar jag några saker som ändrades:

studentvisum

Studentvisum
Innan 9/11 så var studentvisum giltiga i fyra år. Numera måste man förnya det varje år.

Körkort
Tidigare kunde vem som helst ta körkort i Hawaii. Man behövde bara visa legitimation eller pass och sedan ta proven. Eller så kunde du bara byta in ditt svenska körkort. Nu måste man vara bosatt i Hawaii och vara medborgare eller ha uppehållstillstånd.

Bankkonto
Förr så var det fritt för vem som helst att ha bankkonto i USA. Inte like fritt längre. Om man inte är amerikansk medborgare så måste bankerna efter 9/11 rapportera dina konton till staten. Du måste också vara bosatt i USA för att öppna konto här.

Mobilitet
De som var här på studentvisum innan 9/11 hade inga problem att förflytta sig inom USA både under skolgång och efter examen. Många av de utlänningar jag studerade med lämnade aldrig USA efter examen och myndigheterna hade inte riktigt någon koll. Nu måste skolorna hålla koll och rapportera till staten var de utländska studenterna tar vägen under längre skollov eller efter examen.

Inte den färskaste statistiken, men dock intressant:

US_Immigration

Det finns dock ett ljus i slutet på tunneln. Dessa striktare regler har blivit lite av ett baklsag. USA har ju alltid varit duktiga på att locka till sig högutbildade och ambitiösa företagare från runtom världen och många industrier har förlitat sig på invandring. Men industrier som t ex jordbruk har förlorat på de nya reglerna. Så nu vill President Obama och många andra i kongressen släppa lite på reglerna och låta fler laglydiga invandrare komma hit och stanna i landet. Det betyder att som svensk så kommer det sannolikt att bli lättare att ta sig hit för att bo, studera, och eller jobba framöver. Ingen vet dock inte här de nya reformerna tas i lag.

Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *