Skip to main content

Dole Plantation

Skrivet av matte den .

Ananas kommer ursprungligen från Brasilien och Paraguay. En gång i tiden (större delan av 1900-talet) så var det Hawaii så försörjde hela världen med ananas. Det var James Dole som fick igång den stora industrin. Så är det inte längre utan nu för tiden kommer billigare ananas från Asien, eller närmare sagt Thailand och Filippinerna.  Kvar finns några enstaka odlingar på varje ö i Hawaii. Faktum är att det har blivit en exklusiv handel av ananas från Hawaii. De smakar bra mycket bättre på grund av den näringsrika vulkanjorden. Men ananas från Hawaii är mycket dyrare vilket har lett till att supermarkets säljer annan ananas. Försäljningen här i Hawaii har dock kunnat fortsätta pga alla turister.

Därav så finns Dole Plantation på norra sidan av ön Oahu. Det är centret av de gamla odlingarna och har blivit som ett museum.

När man först kommer till Dole Plantation så möts man av den självklara turistbutiken där man kan köpa souvenirer och mjukglass gjord av deras ananas (som är väldigt god). Det blir dock mer intressant när man fortsätter fram går ut igen och kommer till ett område där dom visar ananasplantor och frukt från olika ställen i världen och av olika arter.

Sen finns det en sak till du kan göra på Dole Plantation: Åka tåg. Japp, Hawaii har inte byggt deras omdiskuterade räls än men på Dole Plantation finns det ett litet antikt tåg som brukar köra arbetarna till fälten. Det är en liten intressant historisk resa men ha inte för stora förväntningar. Att titta på de olika ananasarterna som är presenterade är en bättre erfarenhet.

Så, vad tycker jag om det här stället? Är det värt att åka dit? Nja, det beror på hur mycket tid ni har. Om det är pressat så skulle jag lägga mindre prioritet på Dole Plantation….det finns andra saker som är roligare och mer sevärt. Men har ni några timmar till övers så är det värt ett besök.

Här är länk till den officiella sajten: http://www.dole-plantation.com/

Gillar du ananas? Kolla in det här verktyget som är ett måste när man ska skära ananas: Pineapple Easy Slicer

Aloha!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *